کتابداران سفیران آگاهی هستند

یوسف علیخانی، نویسنده و محقق در گفتگو با روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره ارائه "بیوه‌کشی" در نخستین نشست کتاب‌خوان گفت: تازه‌ترین اثر من (بیوه‌کشی) این روزها با استقبال مناسبی از طرف مخاطبین مواجه شده و با رسیدن به چاپ دوم در یک ماه رکورد خوبی را ثبت کرده است. این نشست فرصت مناسبی برای معرفی بیشتر آن به مخاطبین بود.

خالق "قدم‌خیر مادربزرگ من بود" درباره معرفی کتاب تازه خود افزود: روش من درباره معرفی کتاب‌های قبلی اینگونه بود که حداقل پس از دو یا سه ماه از انتشار و بررسی بازتاب‌ها و نقد و نظرات مختلف، گفتگو درباره اثر با مخاطبین را آغاز می‌کردم؛ اما  این‌بار به دلیل استقبال بالا، این گفتگوها کمی زودتر شروع شد.

این نویسنده با ابراز خرسندی از حضور پرشمار علاقمندان کتاب در نشست کتاب‌خوان گفت: نشست جالبی بود. پس از معرفی کتاب و ترک تریبون، تازه جلسه برایم آغاز شد. امیدوارم این حس در سایر شرکت کنندگان نیز وجود داشته باشد و پایان این جلسه برای آنان به منزله آغاز حرکتی نو در آشنایی با کتاب و معرفی آن باشد.

علیخانی حضور صمیمانه علیرضا مختارپور به عنوان مجری این برنامه را حاوی پیام‌هایی برای کتابداران دانست و بیان کرد: حرکت نمادین آقای مختارپور که در ساعات برگزاری نشست، سمت دبیرکلی را به کناری نهاد و با قرار گرفتن در کنار سایر شرکت کنندگان، اجرای این برنامه را بر عهده گرفت، می‌تواند حاوی پیامی برای کتابداران باشد. از میان برداشتن فاصله میان دبیر‌کل و کتابداران بدین معنی بود که: کتابداران در این نشست قرار نیست گزارش (بیلان)  کاری ارائه دهند، قرار نیست برایشان اضافه‌کار رد شود، قرار نیست رتبه‌شان ارتقاء یابد، بلکه این نشست فرصتی برای معرفی و ارائه کتاب است.

وی درباره ویژگی‌های مثبت این طرح بر ارتقاء جایگاه شغلی کتابداران عنوان کرد: معرفی کامل و شنیدنی کتاب توسط کتابدار در نهایت به ارتقاء رتبه کاری وی می‌انجامد. بدین‌ترتیب کتابخانه‌ای که در آن فعالیت می‌کند، پویاتر خواهد شد و مورد توجه دبیر‌کل و سایر همکاران نیز قرار خواهد گرفت.

علیخانی کتابداران را سفیران آگاهی دانست و با اشاره به نقش آنان در رشد مطالعه در جامعه افزود: حضور فعال کتابداران در این نشست، آشنایی بیشتر آنان با کتاب‌های خواندنی و ارتقاء توانایی در معرفی کامل‌تر آثار به مخاطبین را منجر خواهد شد. این امر تنها به رشد کتابدران منتهی نمی‌شود و در نهایت رشد مطالعه در جامعه را در‌پی خواهد داشت.

نویسنده مجموعه داستان "عروس بید" با تاکید بر لزوم ارتقاء توانایی‌های بیانی کتابداران گفت: کتابدار به عنوان حلقه واسط نهاد و مخاطب، باید از بیان قوی و قدرت مناسب انتقال اطلاعات برخوردار باشد. توصیه ‌می‌کنم هریک از کتابداران در این نشست، خواندن اطلاعات از روی کاغذ را به کناری نهند و با اتکا به مطالب و دانسته‌هایی که در ذهن دارند به معرفی آثار بپردازند. استفاده از این روش، باعث افزایش توانمندی‌های بیانی و ایجاد ارتباط صحیح با مخاطب خواهد شد.

نویسنده "اژدها کشان" با تقدیر از فعالیت نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در دوره جدید مدیریتی اظهار کرد: به‌نظر می‌رسد نهاد در این دوره عزم راسخی برای عمومی کردن فرهنگ مطالعه در جامعه دارد. علیرضا مختارپور با همکاری معاونین خوش‌نام در حوزه کتاب و کمک سایر مجموعه، درصدد برداشتن گام‌هایی پرقدرت در رشد مطالعه عمومی است و نشست "کتاب‌خوان" اولین قدم در این مسیر محسوب می‌شود.

وی با اشاره به وظیفه دشوار نهاد کتابخانه‌ها برای رشد کتابخوانی در شرایط موجود گفت: امروز کتابخوانی در کشور با آسیب‌هایی زیادی مواجه است. کاهش گرایش مردم به مطالعه و جایگزینی دغدغه‌هایی جدید که با ابزاری مانند گوشی‌های موبایل، تبلت و... در میان مردم فراگیر می‌شود، از بزرگ ترین آسیب‌های این فضا است. در شرایط کنونی رشد مطالعه در جامعه با دشواری‌هایی روبرو است.

یوسف علیخانی افزود: برخورد سلیقه‌ای با کتاب و انتخاب آن از دلایل عمده کاهش رغبت عمومی در بهره‌گیری از کتابخانه‌ها بود. 

نهاد کتابخانه‌ها در دوره جدید می‌تواند فضایی مناسب برای آشتی آن دسته از مخاطبین که در دوره‌های قبل از کتابخانه‌های عمومی فاصله‌گرفته‌اند، فراهم کند و وظیفه خود مبنی بر رشد مطالعه را به بهترین شکل، به انجام رساند.